fredag 28 januari 2011

Asylsökande stjäl mat – hunger anges vara skäl

Ur den här containern stjäls gammal mat som kasserats av Konsum, Vittnen har sett hur flyktingfamiljer skickar ner sina barn för att hitta det som fortfarande är ätbart.
- Det förvånar mig inte så lite som de får i dagersättning, säger frivilligarbetaren Ulla Pålsson.
Här har den lokala Konsumbutiken en längre tid haft problem med matstölder ur sopcontainern.
- Det är livsmedel där bästföredatumet gått ut som ska köras till soptippen. Det är såväl kött och mejeriprodukter som andra livsmedel, säger butiksföreståndaren Linda Skyttemo.
- De har blivit uppbrutna. Nu har vi svetsat igen den ena luckan och satt en kraftig kätting runt den andra, men där blir en liten glipa och där kan barnen komma in, säger Linda Skyttemo
Förbipasserande och grannar till butiken har sett flera olika flyktingfamiljer ta gamla matvaror ur containern. 
- Vi har polisanmält stölderna, men det har inte hänt någonting.
Enligt Ulf Karlsson,

Ulla Pålsson, som sedan flera år hjälper flyktingfamiljerna i Blomstermåla genom klädinsamlingar på ideell basis tillsammans med sin man, anser att det är bedrövligt att familjerna ska behöva ta maten ur containern.

- Konsum borde skänka bort maten i stället. Vad gör det om den är några dagar för gammal. Det slängs alldeles för mycket mat i Sverige.
Enligt Ulla Pålsson lever flyktingarna på förläggningen Salthäll i Blom-stermåla under mycket knappa omständigheter.



En asylsökande har, i det fall inkvarteringen så är ordnad, gratis mat. Är boendet så ordnat att gratis mat ej kan serveras erbjuds det istället en en högre dagsersättning så man själv skall kunna stå för sin mat. Hur det kommer att konsumtion av tobaksprodukter, mobiltelefonsamtal och annat liknande uppenbarligen kan finansieras med hjälp av dagpenningen framgår ej av artikeln.

expressen
politisktinkorrekt.info

2 kommentarer:

  1. "Det förvånar mig inte så lite som de får i dagersättning"... a men ge dig.... till cigaretter och mobiler så har de pengar!

    SvaraRadera
  2. Kost och logi betalt, men det mest relevanta avsaknas, nämligen hur stort denna dagsersättning är för att kunna göra en jämförelse över huvud taget.Gammalt bröd som fattigpensionärer eller fågelmatare tidigare kunde plocka till sig ur en kundvagn har sedan flera år (enligt lagen påstår affärsinnehavaren)ej varit åtkomligt.Återigen ett snyftreportage med dolda siffror som enbart får de flesta att ana ugglor i mossen.Ett samtal till den upprörda och hängivna damen borde företas.

    SvaraRadera