fredag 28 januari 2011

Justitieministern: ”Jag tycker att det låter konstigt om man inte gör sitt yttersta för att de människor som hanteras av svenska myndigheter ska få en korrekt identitet.”

Merith Wager har en intressant artikel på sin Migg blogg

Jag såg och hörde den 27 januari en frågestund i riksdagen och reagerade på ett svar från justitieminister Beatrice Ask (M) på en fråga från Kent Ekeroth (SD) som, om frågan kommit från ett annat parti, nog skulle ha uppmärksammats mer.
Frågan var kanske lite otydligt ställd, men den gick ut på ifall regeringen tycker att det är rimligt att man inte åldersbestämmer de ensamkommande unga asylsökande som kommer till Sverige då man från Migrationsverkets sida uppdaterar ca 12-15 % utan tand/handledsröntgen, medan man i Norge och Danmark utreder just detta på fler unga sökande, och att det där visar sig vara fler av dem som säger sig vara under 18 som i själva verket är över 18.
Beatrice Ask svarade att hon inte är inläst på ämnet men att hon tycker att det är konstigt att vi i Sverige inte utreder den sökandes ålder grundligt. Tänk om hon vet vad hon sagt… Som det är nu så frågar vi den sökande hur gammal den är och får vi samma svar två gånger så släpper vi det, då är den asylsökande 16 år om den asylsökande själv påstår det.
Att sedan en  somalisk 18-åring dyker upp som 27-årig kenyan kan ju inte vi rå för, han sa ju att han var under 18…
Men om nu justitieministern tycker att vi ska utreda den sökandes ålder och identitet ”så långt det går”, borde vi då inte göra det och, likt andra länder som t.ex. Norge och Danmark, röntga tänder och handleder på alla unga sökande?

meritwager

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar