torsdag 20 januari 2011

Det dolda biståndet

Pengar som migranter skickar till sina anhöriga, släktingar och vänner i sitt ursprungsland, remitteringar, utgör tre gånger så mycket som det officiella biståndet. I Sverige förs dock ingen statistik över storleken på detta "osynliga bistånd", som bidrar till utveckling och minskar fattigdom. Nu måste regeringen sluta blunda för detta. Det skriver Jan O Karlsson och Lisa Pelling från tankesmedjan Global Utmaning tillsammans med Hikmet Hussain från Irakiska riksförbundet.
Enligt Världsbanken uppgick summan av officiellt registrerade remitteringar till utvecklingsländer år 2010 till 325 miljarder dollar. Det är nästan tre gånger så mycket som biståndet till dessa länder.

Sverige är ett av världens ledande biståndsländer med biståndsinsatser som omfattar mer än 30 miljarder kronor per år. Men ingen vet hur mycket remitteringar som skickas från Sverige varje år.
Internationell forskning visar att remitteringar gör skillnad. Pengarna används till att betala skolavgifter, sjukvård och mediciner. De investeras i bostäder och småföretag. De går till somaliska flyktingläger i Kenya och är den kanske viktigaste inkomsten för de över två miljoner irakiska flyktingarna i Mellanöstern. Under de ekonomiska sanktionerna mot Saddam Husseins styre var remitteringar dessutom det enda sättet att för Irakier i exil att hjälpa sina anhöriga och vänner i Irak.
Detta vet väll varje människa utom möjligen våra politiker, som tror alla invandrare som kommer till Sverige är lika ärliga som Svensken i allmänhet.
Eller är detta en medveten politik för att låta alla personer i världen som vill ta del av våra pensionspengar?

Svd.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar