söndag 16 januari 2011

Lönande utbildningsverksamhet

Trots att förskolan Zebran i‑Husby förlorat tillståndet måste Stockholms stad fortsätta att betala ut bidrag på 350000 kronor i månaden. Tiden har sprungit ifrån regelverket när allt mer kommunal verksamhet drivs i privat regi, anser oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S). 

Som av en händelse är Al-Hudas slogan ”För en lysande framtid”. Åtminstone har det varit lukrativt och lysande för Bessam Latif. Skolan har haft 81 elever och startade sin verksamhet 2003. Emellertid har Bessims bolag först registrerats 2006, möjligen då som ett övertagande från de gamla ägarna.

Hur länge skolan varit helt stängd är okänt men verksamheten var igång i våras då Skolinspektionen anmärkte på den undermåliga undervisningen och att de muslimska eleverna utsatts för oacceptabel behandling av lärarna. Det framkom även att en del elever kände sig utsatta för förnedrande behandling, såväl från andra elever som från vuxna på skolan. Vidare utbildade inte skolan i alla nödvändiga ämnen, vilket leder till att elever inte har kunnat få ett fullständigt slutbetyg i årskurs 9.
Enligt kommunen har inga förbättringar skett efter övertagandet, och den 1 oktober i fjol beslutade utbildningsnämnden att dra in tillståndet och rätten till bidrag. När företaget överklagade beslutet yrkades samtidigt på inhibition, så att bidraget inte kan dras in innan den juridiska processen är avgjord. På den punkten ger nu kammarrätten företaget rätt. Därför måste det kommunala bidraget på 350000 kronor i månaden fortsätta betalas ut.
–Beslutet är jätteförvånande, för barnen har ju rätt till en bra förskola. Men tydligen måste lokalerna vara livsfarliga för barn för att vi ska kunna stoppa pengarna, säger Kristofer Wallin, ansvarig för klagomålshanteringen på utbildningsförvaltningen i‑Stockholms stad. 
–Det är det tredje fritidshemmet vi besöker där det inte finns någon fritidsverksamhet, säger Kristofer Wallin.

I förvaltningens rapport framgår också att det saknas tecken på att ett fritidshem bedrivits i‑lokalerna de senaste åren, och den 4‑januari skrev utbildningsnämndens ordförande Lotta Edholm (FP) på beslutet att dra in bidraget omedelbart.
–Här hoppas vi att det blir juridiskt mer hållbart, eftersom det handlar om en verksamhet som inte finns, säger Lotta Edholm (FP).

Företaget har under 2010 fått cirka 75000 kronor i månaden i kommunalt bidrag för den icke-existerande verksamheten. Att det är möjligt förklaras av att kommunens kontroll av de 800‑privata förskolor, fritids och familjedaghem som får pengar av kommunen utförs av bara två personer.
 Källa PI
SVD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar