onsdag 5 januari 2011

KD vill bestraffa terroranhängare

Kristdemokraterna tänker ta strid i regeringen för att det ska bli straffbart att stödja rasistiska och terroriststämplade organisationer. Det säger KD-ledaren Göran Hägglund, som också ger besked om att det krävs förändringar i den nya sjukförsäkringen. 

Otydlig politik. Oklart ledarskap. För få egna utspel. Bakåtsträvande på jämställdhetsområdet. Dåligt lagarbete. Ingen strategi i sjukförsäkringsfrågan.
Kritiken från Kristdemokraternas framtidsstrategigrupp är massiv; i den valanalys som kom strax före jul pekar man ut hela 22 orsaker till det senaste i raden av förlustval.
– Vägen dit handlar inte om att äventyra alliansen som konstruktion eller den goda sammanhållningen. Men vi måste som kristdemokrater bli bättre på att sätta våra egna bomärken på de förslag som har sitt ursprung i oss.
– Brottsligheten bekämpas inte främst genom fler poliser och strängare straff. Brottsligheten bekämpas främst genom att förebygga att människor genomför brott. Här har vi kristdemokrater ett särskilt ansvar.
Men han välkomnar regeringens straffskärpningar för allvarliga våldsbrott. KD vill under mandatperioden också få gehör för ett konkret förslag från det egna valmanifestet: det ska vara olagligt att delta i och stödja ”rasistiska, kriminella och terroriststämplade organisationer”. En sådan förändring skulle sannolikt kräva en grundlagsändring. 
– Vi kommer att jobba för det. Det är vårt ställningstagande att vi på det här sättet, utan att träda organisationsfriheten eller liknade grundläggande rättigheter förnär, kan kriminalisera sådant som i praktiken innebär stöd för verksamheter som är samhällsomstörtande.
Kan man här skönja ett vist tillnyktring av KD som nu försöker att ta tag i en del frågor som SD länge lagt fram, men då blir kallade främlingsfientliga eller rasister, eller är detta bara ett desperat försök att överleva?
Förslaget att kriminalisera den enskildes befattning med rasistiska organisationer fördes ursprungligen fram av förre JK Hans Stark i en statlig utredning. KD anser att dagens regelverk är otillräckligt, och har utvecklat Starks tankar: i dag går det oftast bara att komma åt dem som aktivt utför brottsliga handlingar, inte de som passivt stödjer organisationen, konstaterar partiet.

Göran Hägglund vill i dagsläget inte koppla samman förslaget med terrorattentatet i Stockholm, en ”skrämmande och oacceptabel” händelse.


– Men det finns i Sverige en rekryteringsverksamhet som går ut på att rekrytera ofta unga till en verksamhet som syftar till att utföra terrorattentat, en utbildning som pågår i andra länder. Det är klart att rekrytering till sådana sammanhang skulle falla under det som är olagligt.
Så KD börjar bli smygrasister eller kan detta vara ett gemensamt utspel från alliansen för att locka tillbaka röster från SD? Men i så fall är det för lite och för sent .
svd.se
politisktinkorrekt.info

1 kommentar:

  1. Hej, mitt namn är Lena Johansson och vill säga detta till Göran Hägglund;
    Så nu börjar du anamma SD;s politik. Var på tiden, eftersom Sverige översvämmas av terrorister, analfabeter, brottslingar. Men det är väl meningen att vi svenskar ska utrotas. Enligt Reinfeldt, finns vi inte.
    Vad är din kommentar till detta? Vill gärna ha svar. Som är på svenska o utan en massa struntprat.

    SvaraRadera